"

Mijn kind mag er zijn

‘’ Helaas, er is wat aan de hand met jullie kindje ‘’ . Ik was 20 weken in verwachting en bij deze echo ging het mis. Nooit in alle eerdere echo’s hebben ze ook maar iets gezien. Dit kindje heeft teveel vocht in de hersenen en een open gehemelte. Onze wereld stortte in. Dit was in 2021. Begin 2022 hadden we na 10 weken ook een slechte uitslag. ‘’Sorry, jullie kindje heeft een open schedeltje ‘’.  Twee keer gaat het mis.

Het is heftig als je zoiets meemaakt. Laat staan twee keer. Het maakt niet uit hoe veel weken je al in verwachting bent, het is evengoed heftig. Het feit dat je een kindje verliest maar daarnaast ook nog de bevalling, herstel, het lichamelijke stukje meemaakt is echt niet niks.

Wij gingen vol gezonde spanning naar de 20 weken echo in het ziekenhuis maar daar zagen ze van alles op het apparaat wat niet goed was, we waren in shock. ‘’Maken wij dit mee?’’ Wij zijn er vanaf het begin af aan open en eerlijk over geweest naar iedereen toe. Iedereen wist natuurlijk wel dat ik zwanger was, maar ook toen dit mis ging hebben we dit niet stil gehouden.

Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je dit kunt delen met mensen dit ook echt beter is voor het rouwproces. Familie, vrienden, kennissen, iedereen vond het heftig, maar vooral ook dapper dat we er zo eerlijk over praatte. Ons kind mag er toch zijn? Hij heeft de naam Tommie gekregen.

Sinds dat wij er open over zijn geweest merk je op dat veel meer mensen een kindje hebben verloren maar er nooit over hebben gepraat, het wordt in de doofpot gegooid. En al is dit al bij 7, 10 of 20 weken, het maakt niet uit. Er heeft een klein mensje in je gezeten die helaas het pad heeft verlaten. Onze relatie heeft ook een flinke slag gehad. Logisch ook, want voor een vrouw is dit een heel ander proces dan voor de man.

Ik ging accepteren dat mijn partner er anders mee om ging dan ik en dat hij andere behoeftes had dan ik in het rouwproces. Dit had ook tijd nodig, want in het begin had ik veel onbegrip. Ook zijn we samen naar een miskraam coach geweest. Al zou ik de naam miskraam echt gaan vervangen voor iets anders, want zoiets als een kindje kwijtraken zou geen miskraam moeten heten.

Hier zijn we gelukkig heel sterk uitgekomen, want ik kan me ook voorstellen dat je bij zo’n gebeurtenis uit elkaar gaat. Toen het weer mis ging begin 2022 wisten we dan ook wel hoe we met elkaar en de situatie konden om gaan, al was dit echt een shock dat het weer gebeurde.

Ik ben trots op ons en doordat ik mijn verhaal wil delen wil ik vooral zeggen dat als je zoiets meemaakt, praat met de mensen van wie je houdt en lucht je hart. Ben open en eerlijk naar je partner. Wij zijn veel dichter tot elkaar gekomen. Ieder jaar vieren we ‘extra’ het leven op de dag dat ons zoontje is geboren. We herdenken hem met onze families en we laten ballonnen op. Ik weet zeker dat hij erbij is.

Je vraagt je misschien af hoe het nu met ons gaat?

Er ligt al bijna 8 maanden een lief klein mannetje naast me. Alles kan, zolang je erin gelooft.

Liefs, Eefje

Eefje heeft drie cursussen van mij gevolgd over mindset. Ik ben trots op haar en dankbaar dat zij haar verhaal wil delen met jullie. 

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.