"

Hoe blijf je positief als alles misgaat?

Laatst kreeg ik de vraag hoe je positief blijft als alles misgaat..Dat was vroeger erg moeilijk voor me. Als iemand zei het komt wel goed, dan geloofde ik dat niet en ik bleef me druk maken over alles wat misging. Zorgen maken, nachten wakker liggen, je gestresst en geirriteerd voelen. Je verliest misschien je baan, je relatie gaat uit of je auto gaat kapot. Hoe word je dan weer positief? 

Heel je leven zal er van alles mis blijven gaan

Oké dit klinkt misschien niet meteen heel positief, maar het geeft me wel rust. Wie je ook bent, waar je ook woont of je nou een goed of slecht persoon bent.. life is life. Er zullen goede tijden tussen zitten, maar ook altijd weer slechte tijden. Je kunt dat niet tegenhouden. Je hebt er geen controle over, je hebt er alleen controle over tot op een bepaalde hoogte. Maar andere mensen hebben ook vrije wil, spullen gaan nou eenmaal kapot, ongelukken gebeuren… Als je gaat accepteren dat er ups en downs zullen zijn, kun je ze beter aan als er iets mis gaat. Ik voel me even rot om de situatie en ik accepteer dat er nu niks aan te veranderen is. Ik heb er vrede mee en weet dat er weer betere tijden aankomen. En onthoud slechte tijden maken je sterker en alleen dan groei je als persoon.

Maak het beste van het slechtste

De afgelopen jaren leer ik elke dag weer beter met mijn emoties om te gaan en met het leven. Ik wil een leven zonder angst, zorgen en stress. Ik geloof niet dat je het nooit meer zult voelen, want alle emoties horen bij ons. Maar ik geloof wel dat je kunt sturen en kunt beslissen dat je ze niet te lang wil voelen.

Want ik heb gemerkt dat ik de keuze kan maken om me zorgen te maken en over dingen te stressen of het te accepteren en daar rust in te vinden. Ons zorgen maken leren we al van jongs af aan, maar helpt het nou echt? Het helpt nooit als je stress hebt of je zorgen maakt, we werken onszelf dan meer en meer tegen. Heb jij ooit een probleem kunnen oplossen door je zorgen te maken?

Ik vond het niet makkelijk dit te veranderen, en zorgen stress of angst voel ik nog wel eens. Maar ik kan het nu bewust voelen en binnen een paar minuten veranderen naar rust. Het gaat er niet om dat je dan altijd positief kunt of moet zijn, maar erken je gevoelens zonder te oordelen en maak dan van een slechte situatie het beste.

Kom uit de slachtofferrol

Ik zat jarenlang in de slachtofferrol, wat vond ik mezelf zielig als ik nu achteraf kijk. Het was niet eerlijk dat ik chronisch ziek ben, het was niet eerlijk dat wij nooit geld hadden, het was niet eerlijk dat mijn vriendjes vreemdgingen, het was niet eerlijk dat ik mijn school niet kon afmaken en ga zo maar door. Door dit mezelf voor te houden kon ik de kracht niet vinden om iets van mijn leven te maken. Maar 4 jaar geleden was ik het beu. Shit happens, life happens. Mensen doen je pijn, jij doet mensen pijn, er gebeuren erge dingen, je kan ziek worden, je werk verliezen. Tja dat is rot, maar er is niks aan te doen.

Het gebeurt ons allemaal, iedereen maakt andere erge dingen mee, maar diegene die gelukkig en succesvol zijn die staan keer op keer op. Ze vechten en gaan geloven in zichzelf. Ik besefte me dat ik meer kon dan dit, ik stopte met de slachtofferrol en ging geloven in een beter leven. Ik ben nog steeds chronisch ziek, heb nog steeds verdriet, heb vorig jaar nog aan de grond gezeten financieel en het enige verschil met toen en nu is dat ik nu niet opgaf en mezelf zielig vond. Ik vond weer kracht en nu help ik mensen om ook die kracht in zichzelf te gaan zien. Ik heb dus een negatieve situatie en een negatief leven omgezet in iets positiefs.

Wat ging er wel goed?

Er gebeuren misschien regelmatig slechte dingen in je leven. Het leven lijkt je niet mee te zitten. Maar dat komt vaak ook doordat je er teveel op focust, op alles wat misgaat. Kijk eens naar alles wat er wel goed gaat, welke dingen heb je wel om dankbaar voor te zijn. Al is het alleen al dat je in Nederland woont, er zijn miljoenen mensen op de wereld die niet eens schoon drinkwater hebben of eten. We hebben vaak meer dingen om dankbaar voor te zijn dan we denken. Vergelijk je ook zeker niet met andere mensen, niemand is open en eerlijk naar de buitenwereld. Niemand wil alles vertellen wat er misgaat. Je zult bijvoorbeeld niet snel op social media zien dat iemand vertelt dat ze ruzie hebben met hun partner of financieel niet rond kunnen komen. Alles lijkt perfect, maar dat is het bij niemand. Focus je op je eigen leven en maak dat zo positief mogelijk. Maak je leven makkelijker door je niet zo druk te maken, geluk staat op 1.

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.